Een heerlijke lente of een langdurig hooikoortsseizoen?
De lente is aangebroken, de dagen worden langer, de zon voelt warmer aan en het gras wordt steeds groener. Voor veel mensen is de lente één van de mooiste seizoenen van het jaar. Maar voor zo’n 20% van de bevolking (verwacht wordt 50% tegen 2030) is de lente het startsein van eindeloos niezen, jeukende ogen en hoesten. Kortom, de start van een nieuw hooikoortsseizoen.
Hooikoorts: een allergie voor pollen (stuifmeel)
Hooikoorts is een allergie die wordt veroorzaakt door pollen (stuifmeel) dat afkomstig is van bloeiende grassen, planten en bomen. Op warmere dagen met veel zon neemt de bloei sterk toe waardoor er meer pollen in de lucht aanwezig zijn. De zwoele, zomerse bries zorgt er vervolgens voor dat het stuifmeel snel wordt verspreid. Doordat we op warme dagen toch vaak het raam of de deur open hebben, komen de pollen met gemak binnenshuis.
Personen met een allergie voor (specifieke) pollen krijgen een allergische reactie nadat de pollen worden ingeademd. Het lichaam maakt hierbij het stofje ‘histamine’ aan, waardoor het afweersysteem van het lichaam overmatig reageert. De ‘onschuldige’ klachten van hooikoorts kunnen bijvoorbeeld zijn;
- Neusklachten, zoals jeuk, niesbuien of een loopneus
- Oogklachten, zoals jeukende en branderige ogen
- Hoofdpijn (al dan niet veroorzaakt door de neusklachten)
- Hoestklachten
- Irritatie van de huid (zeldzaam)
- Concentratieverlies (tot wel 40% blijkt uit onderzoek!)
- Vermoeidheid
- Grieperig gevoel
Heb ik Hooikoorts of Corona?
De symptomen die gepaard gaan bij een stevige hooikoorts komen in veel gevallen overeen met die van COVID-19. Maar hoe weet je nu of je hooikoorts of Corona hebt?
De meeste hooikoortspatiënten zijn zich bewust van de jaarlijks terugkerende klachten. Wanneer iemand voor het eerst hooikoortsklachten ontwikkelt dan kan dit, zeker in deze tijd, voor veel onrust zorgen. Testen en afstand houden blijft noodzakelijk, ook bij het vermoeden dat het (waarschijnlijk) om hooikoortsklachten gaat.
Uit onderzoek is gebleken dat hooikoortspatiënten gemiddeld vijf werkdagen (per jaar) thuis blijven vanwege hooikoortsklachten. Veel mensen noemen de echte reden niet, omdat ze denken dat mensen zonder hooikoorts zich niet kunnen inbeelden hoe ernstig de klachten zijn.
Is Antihistamine dan de oplossing?
Tegenwoordig zijn er veel medicijnen tegen hooikoorts verkrijgbaar bij de lokale drogisterij, zoals neussprays, oogdruppels, tabletten en drank. Voorbeelden hiervan zijn cetirizine, loratadine, Xylometazoline, oxymetazoline en tramazoline. Met deze middelen wordt de aanmaak of werking van de lichaamseigen histamine productie geremd, waardoor de allergische reactie van het lichaam uitblijft of in mindere mate voorkomt.
Er gaan echter veel nadelen gepaard met het gebruik van deze medicijnen, waaronder vermoeidheid en concentratieverlies. Dit is daarom ook niet altijd de oplossing waar we naar op zoek zijn.
Verminder hooikoortsklachten met luchtreiniging!
De oplossing is eigenlijk veel eenvoudiger dan we denken!
Door de omgevingslucht effectief te reinigen en de aanwezigheid van pollen (stuifmeel) te elimineren, zorgen AirExchange® luchtreinigers ervoor dat de histamine grenswaarde van het lichaam niet wordt bereikt. Hierdoor is het mogelijk om dus vaker buiten te komen en géén of minder last van hooikoortsklachten te hebben.
De professionele AirExchange® luchtreinigingssystemen kunnen pollen (stuifmeel) voor meer dan 99.99% verwijderen.
Onze systemen zijn voorzien van een unieke, 360° filtercombinatie (met o.a. HEPA H13-filter), die alle soorten pollen opvangen. Daarnaast hebben de AirExchange® luchtreinigers een professioneel, reinigend vermogen tot wel 750m³/uur, waarmee het mogelijk is om grote ruimtes (zoals kantoorruimtes of grote woonkamers) meerdere keren per uur volledig te reinigen.
Inmiddels hebben wij de klachten verlicht van tientallen hooikoortspatiënten. Haalt u binnenkort ook weer opgelucht adem?
Bekijk dan hier onze professionele luchtreinigingssystemen.