Waarom is een gezond binnenklimaat belangrijk?
Lucht is onzichtbaar, maar zo belangrijk! Het menselijk lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren en daarom halen we gemiddeld 20.000 keer per dag adem. Dit staat gelijk aan wel 10.000 liter lucht.
De zuurstof die we inademen wordt door onze longblaasjes opgenomen in het bloed, waarna we het restproduct (koolstofdioxide) weer uitademen.
Lucht is van levensbelang, maar de kwaliteit ervan kan ook een grote impact hebben op onze gezondheid. Wat weten we over luchtkwaliteit en belangrijker nog: hoe kunt u zelf zorgen voor een goede luchtkwaliteit?
De kwaliteit van de buitenlucht
Het klimaat en de kwaliteit van de buitenlucht zijn al jaren regelmatig in het nieuws te zien. Fijnstof en stikstofdioxide worden door de overheid gemeten en met deze data wordt bepaald hoe ‘schoon’ de lucht is.
De kwaliteit voor fijnstof wordt weergegeven in microgram per kubieke meter (µg/m³), waarbij de waarden van de Nederlandse buitenlucht meestal variëren tussen de 14 en 25 µg/m³. Hoe hoger deze waarde, hoe schadelijker de lucht is voor onze gezondheid.
Langs grote wegen en in stadscentra zijn de fijnstofconcentraties aanzienlijk hoger en is de lucht vaak ernstig vervuild.
De kwaliteit van de binnenlucht
Hoe staat het eigenlijk met de kwaliteit van de binnenlucht?
Het aantal verontreinigingen in de lucht in gebouwen is gemiddeld 5 keer(!) hoger dan in de buitenlucht. Deze verontreinigingen komen in grote hoeveelheden vrij bij het koken, het gebruik van apparaten zoals printers, maar ook uitgeademende virusdeeltjes en bacteriën kunnen vaak vrij rondzweven door de ruimte.
Daarnaast komen er door ventilatie en geopende ramen ook verontreinigingen binnen. Voorbeelden hiervan zijn pollen, stofdeeltjes, uitlaatgassen en roetdeeltjes.
De meeste mensen zijn zich niet bewust van de luchtkwaliteit binnenshuis, terwijl we gemiddeld meer dan 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Langdurige blootstelling aan vervuilde lucht kan leiden tot vermoeidheid, hoesten en hoofdpijn.
Welke aspecten tellen mee om een gezond binnenklimaat te creëren?
Temperatuur, luchtvochtigheid en luchtvervuiling zijn de sleutel tot een gezond binnenklimaat.
Een comfortabel binnenklimaat bestaat uit de juiste balans tussen temperatuur en luchtvochtigheid en daarbij zo min mogelijk schadelijke stoffen.
Luchtverontreiniging
De meeste verontreinigingen hebben een minuscule deeltjesgrootte (ultra-fijnstof) en zijn daarom ook vaak niet met het blote oog waar te nemen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig sensoren en meetinstrumenten die de luchtkwaliteit kunnen waarnemen. Naast de sensoren om luchtkwaliteit te meten zijn er twee oplossingen om luchtvervuiling tegen te gaan.
Ventilatie is een effectieve methode om ervoor te zorgen dat verse buitenlucht wordt aangevoerd. Maar wat te doen met alle verontreinigingen uit deze buitenlucht en alle uitgeademde deeltjes zoals virusdeeltjes?
Om te voorkomen dat al deze schadelijke stoffen in huis of in de werkomgeving terecht komen zijn er luchtreinigingssystemen. Deze zuiveren met behulp van verschillende filtertechnieken de lucht in de ruimte, waardoor de lucht die u dagelijks inademt ook daadwerkelijk schoon is.
Luchtvochtigheid
Ook luchtvochtigheid speelt een grote rol voor een optimaal en gezond binnenklimaat. Een droge lucht kan bijvoorbeeld zorgen voor een droge huid, prikkende ogen en zelfs voor concentratieproblemen.
In combinatie met de juiste temperatuur kan een vochtigheidsniveau van 40-70% ervoor zorgen dat het verouderingsproces van de huid vertraagd wordt en heeft het zelfs een sterke invloed op de verspreiding van virussen, bacteriën en andere schadelijke deeltjes in de lucht. Onderzoek wijst uit dat een luchtvochtigheid van >65% wordt geadviseerd om de kans op verspreiding van virussen en bacteriën aanzienlijk te verkleinen.
Om de luchtvochtigheid te meten en op peil te houden zijn er luchtbevochtigingssystemen. Deze apparaten meten de actuele luchtvochtigheid en vernevelen water om zo een aangenaam vochtgehalte te creëren.
Temperatuur
Voor een aangename woon- of werkomgeving is een prettige temperatuur één van de belangrijkste factoren.
De ideale temperatuur om zo productief mogelijk te zijn ligt voor de meeste personen tussen de 20 en 25 graden Celcius. Airconditioning en kachels zijn in veel gebouwen en ruimtes al beschikbaar om deze temperatuur zo goed mogelijk te reguleren.
Wat veel mensen niet weten is dat luchtvochtigheid een groot effect op de gevoelstemperatuur in de ruimte. Door de luchtvochtigheid te verhogen voelt de lucht namelijk warmer aan. Hierdoor hoeft de kachel minder snel aan, wat uiteindelijk weer een voordelig effect heeft op de energiekosten.